donderdag 2 december 2010

Hoe klein een grote kan zijn.

Wie mijn blog volgt weet dat ik een loper ben. Een loper die, ondanks een totaal gebrek aan talent, zich waagt te tonen in wedstrijden. Omdat lopen veel plezanter is wanneer je dat kan doen met gelijkgezinden heb ik me jaren geleden lid gemaakt van de Vilvoordse Atletiekclub. Een club met naam en faam. Wie kent Kim Gevaert niet? Zij was mijn clubgenote. Er was ooit een tijd waar het Belgische 4x100m team een Vilvoordse aangelegenheid was. Dat ligt al enkele jaren achter ons maar het bestuur profileert de club nog altijd als zijnde de grootste club van België. Welke criteria ze daarvoor hanteert, weet ik niet. Wat ik ervaar is, dat ze zich van haar kleinste kant laat zien.

Zo heb ik mijn wenkbrauwen moeten fronsen wanneer ik hoorde dat een papa door een jeugdtrainster met alle zonden Israëls overladen werd omdat hij met zijn dochter een rondje aan het lopen was. Moest de papa dat doen tijdens de trainingsuren, ik zou het nog kunnen begrijpen. Maar dat was niet het geval. Waar moeit dat mens zich eigenlijk mee?

Ik vraag me af of de Vilvoorde Atletiekclub het wel begrepen heeft op lopers. Ze doet er alles aan om de jeugd in de richting van de kampnummers te duwen. Polyvalente atleten kweken, dat lijkt hun betrachting te zijn. Jongens en meisjes die in zand springen haten, die het gooien met kogels en speren beu zijn, die maar één ding willen doen: lopen, lopen en nog eens lopen, ze kiezen best een andere club dan de grootste van ’t land.

Wat wij als leden in onze maag gesplitst kregen is een verhoging van het lidgeld met 15 %. En daarbovenop wordt ieder lid die aan officiële wedstrijden wil deelnemen verplicht een nieuw singlet aan te schaffen. Mijn vraag aan het bestuur naar het waarom van die hoge stijging van de lidgelden is tot op vandaag onbeantwoord gebleven. Ondertussen hebben wij betaald en zijn de eerste veldlopen achter de rug.

Afgelopen zaterdag organiseerde de andere Vilvoorde club, Sparta Vilvoorde, haar veldloop. En kijk, het VAC-bestuur was ook aanwezig. Om haar atleten aan te moedigen, daar zou je kunnen van uitgaan. Groot is de verbazing wanneer vandaag blijkt wat de werkelijke beweegredenen van haar aanwezigheid was. Het bestuur, in name van Yvette De Schutter, heeft iedere atleet die in een oud truitje gelopen heeft een mail gestuurd waarin duidelijk gemaakt werd dat dit niet geapprecieerd werd en dat sancties zouden volgen.

Als dat de zorg van het bestuur is, het kleurtje van het truitje, dan moet ik mijn wenkbrauwen opnieuw eens fronsen. Zouden ze niet eerder de leden moeten appreciëren? Ga ze maar gaan zoeken, de ouders die met hun kinderen een middag op een wei of in een park vertoeven. Des winters, nota bene. Stuk voor stuk zijn het mensen met een passie, gedreven, gebeten door de loopmicrobe. Telkens opnieuw lopen de atleten, jong en oud, de ziel uit hun lijf. Elke keer opnieuw schreeuwen de ouders zich hees. Maar dat blijkt niet te volstaan. Neen, ’t kleurtje van ’t truitje is niet goed.

Een grote wrevel onder de leden is de perceptie dat veel lidgeld vloeit naar de toppers. De Tasame’s en Belete’s die af en toe op tv te zien zijn. Inderdaad op tv, want alhoewel we van dezelfde club zijn, we zien ze nooit op training. Ziet de club dan niet dat Sander Heemeryck als eerste jaars junior zo goed als alle crossen wint waaraan hij deelneemt? Die jongen is al jaren lid van de club. Men zou die knaap moeten koesteren. Helaas, de kleur van zijn truitje is niet goed. Ik vernoem hier nu Sander maar zo zijn er vele voorbeelden.

De mail die gestuurd werd naar de kledingzondaars is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. Het bestuur (in name van Yvette De Schutter) reageert momenteel met de standaardzin: “Uw reactie wordt besproken op de volgende bestuursvergadering”.

Ik ben benieuwd naar de reactie. Ik hoop op een positief signaal van het bestuur want ik krijg het alsmaar moeilijker om een club te vertegenwoordigen die mijn gedachtegoed niet deelt.

17 opmerkingen:

pdb zei

Ik onderschrijf dit volledig

Dirk en Lieve zei

Uw mening is ook de onze, daarom krijg je onze steun.
Het is te hopen dat dit vele VAC'er lezen en ook hun steun betuigen.
Zou er iemand van het bestuur dit ook lezen wij hopen het wel !

Tom zei

Normaal loop ik zondag in Wespelaar;met het oude truitje! Ik heb er geen nieuw; lidgeld 50 euro duurder voor ons en twee truitjes voor de kinderen. Dat maakt 90 euro! Dat vond ik meer dan genoeg.
Tussen haakjes, al gezien in welk truitje de Tasame's en Belete's lopen? Misschien hebben die ook wel een mail gekregen :)

Tim zei

Moest ik het geweten hebben, ik had gelopen met mijn oude truitje. Dit oude truitje is ten eerste mooier en zit prettiger. Maar het gaat niet om het truitje, het gaat om het plezier van het lopen en de vrienden. Voor de betere atleten gaat het dan misschien ook om het winnen, en zij kunnen steeds op de steun rekenen van hun vrienden (meestal van de club waarin zij lopen). Dus zouden we atleten die met de nieuwe kleuren lopen niet moeten belonen ipv de atleten die met de oude lopen af te dreigen?

Anoniem zei

Beste Jos,

Vooreerst proficiat met je duidelijke, open en gedurfde verwoording naar het bestuur toe.
Een jaar na datum - sinds mijn open brief aan het VAC-bestuur - is er nog niets veranderd.
Ik had gehoopt dat men lessen zou trekken uit het verleden, maar zelfs dat lukt blijkbaar niet.
Alweer een voorbeeldje van een gebrek aan communicatievaardigheden, deze keer gekoppeld aan een totale afwezigheid van tact en psychologisch inzicht.

Zoals ik destijds schreef zijn we op bestuurlijk vlak van plan om te blijven acteren op provinciaal niveau in plaats van op een nationaal niveau....jammer, "wreed" jammer!

Helaas ben ik sinds een kleine maand out met een acute achillespeesontsteking. Het was ook mijn intentie om mijn eerste cross - de Sparte-cross - in ons oude vertrouwde singletje te lopen...helaas het heeft niet mogen zijn.
Maar ik vind het in elk geval knap dat er toch atleten zijn die in de cross van onze "buren" de moed hadden om vanuit "ons" gelijk vast te houden aan "onze" principes; mijn respect hiervoor.

Maar ik kan je nu al meedelen - en als je dit aan het bestuur wil meedelen, dan zeer graag - dat ik onze eigen VAC-cross (als ik dan al kan/mag lopen)zal betwisten in ons oud truitje...ik zal in elk geval mijn uiterste best doen om tegen dan fit te geraken.

Ik sluit me - maar dat wist je al wel - volkomen aan bij je standpunt, Jos.

Ik hoop dat "Curly het zal kunnen blijven niet te laten" en vooral dat hij vasthoudt aan zijn principes!

Met sportieve groeten,

Gette (Gert Bonnevalle)

fred zei

fred en familie
Goed dat er eens iemand iets durft te zeggen velen dellen u mening maar zwijgen. Ik zelf heb ook nog geen nieuw truitje , enkel voor de kinderen heb ik er één gelocht.
Om hun van alle last te besparen.
Ook over de andere punten hebt u volkomen gelijk .
goed gedaan Jos.
fred

Anoniem zei

OK.... Ik doe mee ...In oud truitje op hun eigen (VAC) Cross .Maar ik wil daar ni alleen staan !
Alleen als het bestuur nu eindelijk hun ogen eens open doet en hun leden een antwoord geeft op hun vragen,en het geweer van schouder durft te veranderen , dan kunnen ze me nog van gedacht doen veranderen !
Maar ze hebben niet veel tijd meer !
Doe mee ..als je ook de gedachte deelt van hierboven .

Anoniem zei

Jos,
Gedurfd maar lovenswaardig bericht !
Heb de avond voor de 'buren'-cross nog gaan horen voor een nieuw truitje, maar kreeg ook daar toen de wind van voren.
Na mijn meniscusoperatie begin dit jaar, mijn overstap van de buren nog niet zo lang geleden met een toen ook aangekocht truitje, was het niet mijn eerste zorg om snel een nieuw singletje aan te kopen voor mijn 1e cross dit najaar, integendeel. Maar zoals ik al aangaf, ik wou wel de avond voordien, maar kon niet.
Resultaat: gelopen in een geleend groen truitje van clubmaat. Maar zoals ik hier al lees, zullen ook mijn weinig geplande crossen ook in 't wit zijn.
Ook van mij heb je alle steun !

Anoniem zei

Ik geraak nooit meer op de trainingen en loop zelden of nooit crossen. Ik heb m'n lidgeld dan ook nog niet vernieuwd.

Maar de eerste wedstrijden voor het joggingklassement 2011 komen eraan én die VAC-cross wil ik ook wel meepikken. Misschien moet ik dat toch maar eens doen.

Maar als ik dan loop, zal het sowieso in het oude truitje zijn. Niet dat witte, dat heb ik nooit gedragen: 1 omdat het slecht zat én 2: ik vond het lelijk.

Wel dat oude van Newline: dat zit goed en elke roestvlek van de veiligheidsspelden is een herinnering aan een fijne wedstrijd. Mag ik zelf beslissen wanneer ik die herinneringen wil begraven ?

Anoniem zei

Jos,
Wij delen uw mening volledig.
Hopelijk komt er reactie van het bestuur.
Gery.

Anoniem zei

een reactie van het bestuur .Gij gelooft nog in de "SINT" zeker !
Het bestuur zal gewoon zeggen dat er altijd mensen zijn die "negatief" ingesteld zijn !
Maar hier is dit niet het geval want jullie hebben allemaal gelijk!
De gewone betalende leden zijn eigenlijk de sponsor's van de VAC.
Dat het bestuur maar eens wakker wordt

Nog iemand die iets durft te zeggen

Unknown zei

ik heb ook een nieuw truitje gekocht om niet moeilijk te willen doen. Maar ik begrijp de reacties van vele leden. Daarom loop ik volgende keer ook weer met het oude truitje.

mieke zei

Heb de kinderen ook een nieuw truitje laten kopen , ikzelf weiger dit te doen, omwille van ' te duur' 'moeten de toppers daar dan niet mee lopen?'enz
Heb al spijt dat ik mij dit jaar aangesloten heb, deed het dan vooral voor de steun van mijn dochters.
De crossen zal ik niet meer meelopen maar ik kom met plezier in mijn oud truitje supporteren
Ik steun je dan ook volledig Jos

Mieke

Anoniem zei

Jos,

volledig akkoord !

Stef

Kristof Van Malderen zei

Beste Jos,

Het is niet mijn gewoonte om te reageren in een discussie als de deze. Ik wil ook absoluut geen standpunt innemen maar..

Wat ik wel heel erg jammer vind is het negativisme dat ik hier lees. Ik ben al 21 jaar aangesloten bij VAC. Dat is dus al enige tijd voor jou Jos ;-)
Ik heb de club dan ook zien groeien van een middelmatige club naar een absolute Belgische topclub. Ook vandaag zijn we nog steeds top 3 in Belgie. De volgens jou 'onbekende criteria' hiervoor zijn het aantal VACers op internationale kampioenschappen (en dit zelf meer dan ooit NA het Kim Gevaert tijdperk) en de jaarlijkse interclub in hoogste afdeling waar we steevast een plek in de top 3 halen. En ja, ik ben TROTS dat ik daar mijn steentje aan heb bijgedragen.
Ik zag ook de club door de jaren in volume toenemen en ja dit heeft ook zij nadelen. Dat kleine 'gezellige' atletiek clubje is in de loop der jaren veranderd in een grotere club met verschillende groepen en culturen. Recreanten, toppers, jeugd, ...

Ik voel me ook aangesproken bij het verwijt dat de toppers niet te zien zijn op de club trainingen maar Ik hoop toch dat je begrip hebt voor het feit dat ikzelf en de 'nils Duerincken' van deze wereld op een bepaald moment voor een andere trainingsomgeving of coach hebben gekozen om die laatste stappen te kunnen blijven maken. Jammer dat je er dan ook vergeet bij te vermelden dat we wel ieder jaar met plezier een clinic komen geven tijdens de VAC atletiek week met als doel om de jeugd te inspireren.
En ja ook Almesh Belete zal dit met plezier doen als het haar gevraagd wordt.

Verder zijn er aantal zaken waar je het duidelijk niet eens bent met het VAC bestuur. Zoals gezegd wil ik hier geen standpunt in nemen maar vind ik het wel jammer dat dit op de persoon wordt gespeeld. Deze mensen doen toch ook maar 'vrijwillig' hun best om de club te laten blijven draaien. Iedereen die sommige zaken liever anders had gewild of met positieve ideeen wil uitwerken kan zich toch gewoon aanmelden voor het VAC bestuur? Graag zelf lijkt me...

En natuurlijk gaan er al eens zaken verkeerd..
En natuurlijk wordt er al eens iets verkeerd gecommuniceerd..

Maar gaat het ons vooruit helpen om nu met zen allen negatief te zijn en door allerlei acties een zogenaamd 'signaal' uit te zenden???
Ik denk het niet..

Met sportieve groeten,

Kristof Van Malderen

Kristof Van Malderen zei

Beste Jos,

Het is niet mijn gewoonte om te reageren in een discussie als de deze. Ik wil ook absoluut geen standpunt innemen maar..

Wat ik wel heel erg jammer vind is het negativisme dat ik hier lees. Ik ben al 21 jaar aangesloten bij VAC. Dat is dus al enige tijd voor jou Jos ;-)
Ik heb de club dan ook zien groeien van een middelmatige club naar een absolute Belgische topclub. Ook vandaag zijn we nog steeds top 3 in Belgie. De volgens jou 'onbekende criteria' hiervoor zijn het aantal VACers op internationale kampioenschappen (en dit zelf meer dan ooit NA het Kim Gevaert tijdperk) en de jaarlijkse interclub in hoogste afdeling waar we steevast een plek in de top 3 halen. En ja, ik ben TROTS dat ik daar mijn steentje aan heb bijgedragen.
Ik zag ook de club door de jaren in volume toenemen en ja dit heeft ook zij nadelen. Dat kleine 'gezellige' atletiek clubje is in de loop der jaren veranderd in een grotere club met verschillende groepen en culturen. Recreanten, toppers, jeugd, ...

Ik voel me ook aangesproken bij het verwijt dat de toppers niet te zien zijn op de club trainingen maar Ik hoop toch dat je begrip hebt voor het feit dat ikzelf en de 'nils Duerincken' van deze wereld op een bepaald moment voor een andere trainingsomgeving of coach hebben gekozen om die laatste stappen te kunnen blijven maken. Jammer dat je er dan ook vergeet bij te vermelden dat we wel ieder jaar met plezier een clinic komen geven tijdens de VAC atletiek week met als doel om de jeugd te inspireren.
En ja ook Almesh Belete zal dit met plezier doen als het haar gevraagd wordt.

Verder zijn er aantal zaken waar je het duidelijk niet eens bent met het VAC bestuur. Zoals gezegd wil ik hier geen standpunt in nemen maar vind ik het wel jammer dat dit op de persoon wordt gespeeld. Deze mensen doen toch ook maar 'vrijwillig' hun best om de club te laten blijven draaien. Iedereen die sommige zaken liever anders had gewild of met positieve ideeen wil uitwerken kan zich toch gewoon aanmelden voor het VAC bestuur? Graag zelf lijkt me...

En natuurlijk gaan er al eens zaken verkeerd..
En natuurlijk wordt er al eens iets verkeerd gecommuniceerd..

Maar gaat het ons vooruit helpen om nu met zen allen negatief te zijn en door allerlei acties een zogenaamd 'signaal' uit te zenden???
Ik denk het niet..

Met sportieve groeten,

Kristof Van Malderen

Kristof Van Malderen zei

Beste Jos,

Het is niet mijn gewoonte om te reageren in een discussie als de deze. Ik wil ook absoluut geen standpunt innemen maar..

Wat ik wel heel erg jammer vind is het negativisme dat ik hier lees. Ik ben al 21 jaar aangesloten bij VAC. Dat is dus al enige tijd voor jou Jos ;-)
Ik heb de club dan ook zien groeien van een middelmatige club naar een absolute Belgische topclub. Ook vandaag zijn we nog steeds top 3 in Belgie. De volgens jou 'onbekende criteria' hiervoor zijn het aantal VACers op internationale kampioenschappen (en dit zelf meer dan ooit NA het Kim Gevaert tijdperk) en de jaarlijkse interclub in hoogste afdeling waar we steevast een plek in de top 3 halen. En ja, ik ben TROTS dat ik daar mijn steentje aan heb bijgedragen.
Ik zag ook de club door de jaren in volume toenemen en ja dit heeft ook zij nadelen. Dat kleine 'gezellige' atletiek clubje is in de loop der jaren veranderd in een grotere club met verschillende groepen en culturen. Recreanten, toppers, jeugd, ...

Ik voel me ook aangesproken bij het verwijt dat de toppers niet te zien zijn op de club trainingen maar Ik hoop toch dat je begrip hebt voor het feit dat ikzelf en de 'nils Duerincken' van deze wereld op een bepaald moment voor een andere trainingsomgeving of coach hebben gekozen om die laatste stappen te kunnen blijven maken. Jammer dat je er dan ook vergeet bij te vermelden dat we wel ieder jaar met plezier een clinic komen geven tijdens de VAC atletiek week met als doel om de jeugd te inspireren.
En ja ook Almesh Belete zal dit met plezier doen als het haar gevraagd wordt.

Verder zijn er aantal zaken waar je het duidelijk niet eens bent met het VAC bestuur. Zoals gezegd wil ik hier geen standpunt in nemen maar vind ik het wel jammer dat dit op de persoon wordt gespeeld. Deze mensen doen toch ook maar 'vrijwillig' hun best om de club te laten blijven draaien. Iedereen die sommige zaken liever anders had gewild of met positieve ideeen wil uitwerken kan zich toch gewoon aanmelden voor het VAC bestuur? Graag zelf lijkt me...

En natuurlijk gaan er al eens zaken verkeerd..
En natuurlijk wordt er al eens iets verkeerd gecommuniceerd..

Maar gaat het ons vooruit helpen om nu met zen allen negatief te zijn en door allerlei acties een zogenaamd 'signaal' uit te zenden???
Ik denk het niet..

Met sportieve groeten,
Van_malderen@hotmail.com

Kristof Van Malderen